Att bygga upp ett företag liknar på många sätt föräldraskap för ett barn. Båda börjar med att man blir uppfostrad, och man vårdar det i flera år samtidigt som man älskar det mer än allt annat. Så det är självklart att när du utvecklar en professionell logotyp, dvs. företagets ansikte utåt, vill du att den ska vara den bästa. Det vill man inte, och det ska man inte heller, eftersom logotypen är mer än bara en vacker design med företagets namn på; den är en representation för allt som företaget står för. Om du vill skapa en företagslogotyp som är unik, polerad, visuellt tilltalande och, viktigast av allt, förmedlar exakt det budskap du vill förmedla, kan följande riktlinjer vara till hjälp:

1. Välj dina färger med noggrannhet

När det gäller logotypdesign kan du inte välja färger utifrån din egen smak. Detta beror på att varje färg betyder något, och du vill välja rätt färger för att förmedla rätt budskap.

Låt oss ta en titt på några framträdande färger och hur några av de mest kända företagen har använt dem:

Gult: Gult är en glad och uppåtriktad nyans. Därför har företag som Snapchat, Ikea och Best Buy använt den för att visa på god kundservice och varumärkeslojalitet.

Röd: När det gäller att förmedla en känsla av energi, passion och spänning kan du inte göra fel med röd. Tänk på Coca-Cola, vars logotyp till största delen är baserad på färgen röd. Företaget valde den för att beteckna den kärlek till livet som det aktivt främjar i sin marknadsföring. Vodafone, som också använder rött i sitt emblem, följer samma filosofi.

Blå: Jag är pålitlig säger färgen blå. American Express, JP Morgan och andra mäktiga företag som konsumenterna litar på med sina pengar är exempel på detta.

Färgerna har ett betydande inflytande på ditt varumärke. Dessutom finns det flera metoder för att använda färg för att förstärka ditt unika varumärke. Därför måste du välja din färgpalett klokt. Dessutom bör parningarna göra att en logotyp kan verka attraktiv även när den dupliceras i rent svartvitt.

2. Använd dig av ett anpassat typsnitt

Även om det finns miljontals typsnitt att välja mellan när du skapar din logotyp kan du inte bara välja det första “bra” typsnitt du ser. Detta beror på att typsnittet är så viktigt i varumärkesarbetet, särskilt när det gäller en logotyp med ordmärke eller bokstavsmärke. Det är viktigt att välja ett typsnitt som väcker lämpliga känslor:

Pålitliga och formella: Didot, Georgia, Times
Eleganta och klassiska: Snell Roundhand, Buttermilk, Edwardian
Varma och moderna: Josefin, Museo och Clarendon

Det är dock lika viktigt att det är distinkt och tilltalande. Hur kan du annars differentiera ditt varumärke? Det räcker inte att skapa en originell design. Du behöver också ett unikt eller originellt typsnitt. Titta till exempel på logotyperna för Coca-Cola, Pinterest och Disney, som alla har distinkta och tilltalande typsnitt.


3. Behåll enkelheten

Alla marknadsföringsexperter kommer att säga att komplicerade logotypdesignar är ett av de vanligaste misstag som man bör undvika när det gäller varumärkesbyggande.  När du har penseln och paletten i dina händer kan du vilja experimentera med andra geometrier, typsnitt, färgmetoder och så vidare. Faktum är dock att de mest effektiva designerna är de enklaste.

Tänk på Apple Inc, ett av världens största teknikföretag. När man tänker på ett teknikföretag tänker man inte på en enkel fruktform, utan på något mer invecklat. Vad de åstadkom var däremot ren briljans! och elegans när den är som bäst! …


Vad är det som är så viktigt?


Vad du kanske inte ser är att biten är det som gör Apple-logotypen så distinkt och minnesvärd. Ett vanligt Äpple som symbol skulle inte ha fungerat lika bra.

Nike är ett annat utmärkt exempel på en grundläggande logotypdesign. Det är en “tick”, ett tecken som betyder “gör det”. Den här typen av korthet har störst effekt.

Undvik klichéer och var djärv. Det är inte svårt att vara innovativ. Du måste dock vara villig att anstränga dig det lilla extra och inte nöja dig med de första idéerna om de inte känns bra nog. Problemet är att de första logotypkoncepten du kommer på inte kommer att vara de bästa. Det är en naturlig del av processen. I verkligheten kommer de första idéerna troligen att vara “ok-ish” eller till och med tråkiga. Men när du förkastar den ena hemska logotypidén efter den andra kommer du att börja se framsteg och till slut kommer du att ha den rätta designen. Du måste undvika klichéer om du vill utnyttja kraften i djärva och raka varumärkesidéer. Det är okej om du vill hämta idéer från andra populära designer. Men i slutändan måste du bygga en unik produkt som inte liknar någon annan på marknaden. Först då kan du förvänta dig att ditt varumärke får önskad effekt.


Slutsatser

Om du inte vet vad du gör kan det vara svårt att skapa en professionell logotyp. Många konsumenter förenklar förfarandet och nöjer sig med att placera varumärket över en färgad cirkel eller rektangel. Detta är dock ett tecken på en usel logotyp, som är ineffektiv och bara slöseri med tid, samt är oprofessionell och skadar ditt varumärke och företag i konsumenternas ögon.

Om du menar allvar med att utveckla ett varumärke bör du anlita en professionell logotypdesigner för att skapa en stark logotyp åt dig. Det viktiga är att du inte sparar på det mesta och att du uppskattar värdet av en högkvalitativ varumärkeslogotyp.

Gör dig själv och ditt företag en tjänst och anlita en professionell logotypdesigner i stället för att använda en logotypbyggare på internet, som kommer att generera en generisk design som sannolikt har använts ett antal gånger eller en liknande stil och känsla av andra företag som använder dessa tjänster.

Det kommer att vara billigare till en början, men du får vad du betalar för med en datorgenererad internetlogotyp som inte har haft någon mänsklig medverkan. Den skapar bara en design baserat på några frågor och har i huvudsak en mängd olika designer som är inställda på specifika svar; du kan använda den flera gånger och få samma resultat varje gång. När du investerar i en människa som är en professionell logotypdesigner med erfarenhet av att producera logotyper behöver det aldrig göras om, och du kommer att njuta av fördelarna!

Du kanske också tycker om:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *