Screentryck är en tryckteknik som används för att skriva ut bilder på olika material. Det är användbart för att skapa flera kopior av din design.

Screentryck, även kallat direkt tryckning på kläder, är en tryckmetod som används för att applicera grafik eller bilder direkt på plagg. Denna teknik lämpar sig för att trycka små mängder artiklar eller samma typ av plagg.

Först gör du en digital bild av företagets logotyp. För det andra delar du upp de olika färgerna i logotypen. För det tredje skriver du ut en film för varje färg på ett genomskinligt plastark. För det fjärde placerar du dessa plastark på skärmen och belyser dem med ett starkt ljus. För det femte hittar du ett hål i tyget där de olika färgerna i logotypen pressas genom skärmen och skrivs ut på tyget. För det sjätte,

När vi skriver ut på plagg har vi ibland problem med att få bläcket att fastna på plagget. Detta kan hända om plagget har sömmar, foder, dragkedjor, fickor eller något annat som hindrar oss från att nå bläcket. Vi får också problem när plagget är behandlat med en kemikalie som gör det svårt att få bläcket att fastna. I dessa fall använder vi speciella tryckfärger som har tvåkomponentsegenskaper för att hjälpa bläcket att fästa och vara tvättbart. Detta bläck härdar långsamt i plagget och du bör vänta ungefär två veckor innan du tvättar plagget.

Plaggen kan vara färgade med onaturliga pigment och andra kemikalier. Då används icke blödande färger för att förhindra att grundfärgen vandrar genom färgämnet. Detta gör att färgen kan stanna kvar på plagget medan trycket blir färgat.

Bakgrund och användning

Tekniken att trycka bilder med hjälp av träsnitt och gravyrer har sitt ursprung i det gamla Egypten. Den användes senare i Europa under medeltiden för att dekorera gravstenar och på 1400-talet i Italien för att göra färgstarka mosaiker. På 1930-talet introducerades konsten att skapa trycksaker med hjälp av screentrycksteknik i USA. I denna process täcks ramarna med ett nät som är belagt med bläck. Konstverket skapas på ett separat papper och placeras sedan ovanpå nätet för att bilda motivet. Efter att pappersbiten är

För att skriva ut i screentryck bygger du upp lager av färg. Först gör du en stencil för varje lager. Det är bäst om bilderna du gör är enkla; du kan lätt göra dem. Här hittar du en steg för steg-guide för att skriva ut en färg i taget.

För bästa resultat ska du se till att färgen du använder är klar. Om du använder en vit bas måste du se till att färgerna du använder är transparenta eller pigment. Om du använder en mörk bakgrund kan du använda täckande färger.

Färger till screentryck på profikläder

Det finns olika typer av bläck, och varje typ av bläck ger en annan färg åt det underlag som det appliceras på. Alla våra screentrycksbläck är av konstnärskvalitet och har därför hög pigmentering och ljusbeständighet. De är fria från ftalater och PVC.

Transparent bläck används för att skriva ut på vita eller ljusa tyger. Det kan användas för att övertrycka med flera färger för att skapa olika nyanser. Denna typ av bläck är idealisk för blandning, i princip kan vilken färg som helst tillsättas. Det transparenta färgämnet tränger in i tyget och ger ett jämnt och mjukt tryck. Bläcket fungerar med alla skärmarnas tätheter, 40-120 canvas.

Ytfärgen appliceras vanligtvis på textilen för att täcka den tidigare applicerade ytfärgen. Vid tryckning har den senare funktionen att hjälpa till att de underliggande färgerna inte syns igenom. Bläcket som innehåller opak bas med vita pigment ökar täckförmågan. De flytande pigmenten behövs för att undvika smutsiga färger. För att uppnå målet att skapa en ny nyans behövs transparenta färgämnen.

För att få ett bra avtryck krävs en stor mängd bläck och ett tjockt lager färg mellan avtrycken. Man måste vara noga med att fylla stencilen med texten och att applicera ett tjockt lager färg för att fylla ut eventuella mellanrum i stencilen.

I bilder med både transparenta och opaka färger börjar du med den opaka färgen, eftersom den inte kan täcka den transparenta färgen.

Effektfärger omfattar färgvariationer som kan ersätta tygets ursprungliga färg, skapa halvgenomskinliga ytor i tyget eller göra tygets ursprungliga färg osynlig.

Det här behöver du

 • En silkscreenram.
 • En rakel (en skrapa till färgen).
 • Något att trycka på, till exempel en t-shirt eller ett papper.
 • Ett motiv utskrivet på papper eller overheadplastfilm.
 • En skalpell.
 • En skärbräda eller annat underlägg.
 • Maskeringstejp.
 • Färg som passar materialet du ska trycka på.

Du kan också köpa ett färdigt startpaket för screentryck. Det här är bland annat vad som brukar ingå:

 • Exponeringsbord XA-3
 • AQ-1 Fotoemulsion, 750g
 • AQ-2 Stripperpasta, 1000g
 • AQ-3 Avfettning, 1000ml
 • Arbetshäfte
 • Glasskiva för exponeringPassvinkel PV-A3, för flerfärgstryck
 • Beskiktningstråg BT-30
 • Rakel K-32, neophrenegummi
 • Exponeringsarmatur XL-250, inklusive UV-rör

Använd AQ-3 Degreaser – för avfettning av screenduken, gäller även nya ramar. Övrigt: 26×40 S40-ram, 20cm rakel, kniv, 10st schablonpapper och bruksanvisning kan äver övervägas till ett startset för screentryck

Så här går det till

Hur man gör ett screentryck.

 • Skär ut motivet ur pappret med skalpellen.

Om det blir fel kan du korrigera det med tejp och klippa ut det igen. Nu har du en mall för nästa gång.

 • Fäst schablonen på baksidan av silkscreenramen.

Skär försiktigt bort färgen på de markerade områdena med en hobbykniv. Håll ramen upp och ner för att se till att bilden är vänd åt rätt håll.

 • Placera silkscreenramen på materialet.

Om du vill göra en t-shirtdesign lägger du skärbrädan eller kartongbiten inuti t-shirten så att färgen inte rinner igenom på andra sidan. På så sätt ser du till att designen kommer att se ut som du vill att den ska se ut.

 • Häll färgen i ramen.

Applicera först grundfärgen och vänta tills den har torkat. Ta sedan bort stencilen och jämna ut kanterna. På så sätt ser mönstret enhetligt ut.

 • Skrapa färgen över motivet.

Använd en målarpensel och en bit kartong för att skydda glaset från repor. Ta god tid på dig att skrapa glasytan tills den är helt skrapad. Ta sedan god tid på dig att gnugga färgen fram och tillbaka över ramen tills hela glaset är täckt av färgen.

 • Lyft bort silkscreenramen.

Pressa ramen uppåt och se till att ingen färg rinner ner på den tryckta ytan.

 • Rengör materialet noga.

Rengör skrivarens ram och skrubba den med vatten och rengöringsmedel. Om det finns färg kvar på ramen kan du torka bort den. Du kan återanvända stencilerna om du gjort dem med overheadplast, men du kan inte återanvända pappersstencilerna.

 • Fixera färgen.

Om du vill göra en t-shirt är det en bra idé att stryka motivet på baksidan innan du trycker det. Därefter kan du tvätta den i 30 grader. Målningsprocessen kan också bli så spännande som du vill ha den. Du kan till och med använda flera lager färg. Lycka till! 

Screentryck är en gammal och välanvänd tryckmetod som kan användas till såväl grafiska som industriella syften. Tänk på att det dessutom finns det många olika myter om olika trycktekniker som man bör avfärda, i synnerhet när det gäller screntryck. Screentec har en egen fotoemulsion som framtagen för dig som inte trycker långa serier, väldigt lätt att rengöra från screenduken. Många har ett latexbett av enklare kvalitet för tryck på alla underlag. Vid rätt skötsel håller duken för upp till 100 gångers upprepad beskiktning, tryck och rengöring Några nackdelar med screentryck är att det är en relativt  hög startkostnad som innebär att det inte lämpar sig något vidare vid mindre volymer, samt att det är betydligt dyrare för varje extra färg man har i trycket Ett motiv skapas från en digital bild på en ram av nät med öppna och stängda små hål som sedan används som en mall. Vid silkscreentryck kan man bara trycka en färg åt gången, men genom att trycka nya lager färg på samma papper kan den slutliga bilden ha oändligt många färger, som antingen skapats med hjälp av raster eller med heltäckande färger. Tryckningen sker genom att en dukförsedd (schablon) ram läggs på ett tyg eller annat material.

Du kanske också tycker om:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *